סיבוכים בהחלפת מפרק ברך או ירך

ניתוחים להחלפת מפרק ירך ומפרק ברך נחשבים כהצלחות בעולם הרפואה, כשאחוז הסיבוכים בהם הוא נמוך מאוד. אולם, בכל כלל יש את היוצא מהכלל. במאמר זה נציג את הסיבוכים שאינם נפוצים במיוחד, אולם מתרחשים לעיתים רחוקות בעת החלפת המפרקים.

עד כמה שהרפואה מתקדמת, ובכלל זה ידוע שענף האורטופדיה הוא מהמתקדמים במיוחד, עדיין קיים טווח בלתי צפוי שבו עלולים להתרחש סיבוכים בעת החלפת מפרק ברך או ירך.

חשוב לציין שמדובר על היקף מועט של סיבוכים, ולכן יש להתייחס למידע שיוצג בפרופורציה המתאימה. לצד זה, חשוב שהמידע יהיה פרוש בפניכם בצורה מלאה, כולל האפשרות להיקלע לסיבוך לאחר הניתוח, ושתוכלו להבין את התמונה המלאה לנסיבות שגורמות לכך.

הנסיבות המרכזיות שעלולות להוביל לסיבוכים בהחלפת מפרקים

ניתן לחלק את הנסיבות לסיבוכים לשלוש קטגוריות מרכזיות:

  1. בעיות בריאותיות של המנותח.
  2. כתוצאה מההרדמה.
  3. בשל מהלך כלשהו שנעשה בזמן הניתוח או לאחריו.

 

אלה הן הנסיבות המרכזיות שעשויות להוביל לסיבוכים:

  • זיהום
  • חוסר יציבות
  • פריקות של המפרק
  • נוקשות במפרק
  • כאבים כרוניים
  • שברים
  • התרופפות
  • פגיעה בכלי דם
  • פגיעה עצבית
  • אורך רגליים שאינו שווה
  • צליעה
  • קרישי דם ותסחיף ריאה
  • נוקשות
  • לימפאדמה – בצקת למפטית
  • סיבוכים שנובעים מההרדמה

 

אין ספק שסיבוכים עלולים להתרחש בנסיבות שונות. אולם חשוב להדגיש שאפשר להפחית אותם באמצעות בחירה במנתח בעל ניסיון רב בהחלפת מפרק ירך וברך, שמתעדכן כל העת בעולם הרפואה. בעניין זה, יש לדעת שהתחום מתעדכן כל העת בטכנולוגיות ובשיטות חדשניות. מכאן ששני האלמנטים – ניסיון מקצועי לצד הידע המתחדש של המנתח, עשויים להפחית משמעותית את הסיכויים להיקלע לסיבוכים בהחלפת מפרק ברך וירך.

הפחתת הסיכוי להיקלע לסיבוכים בהחלפת מפרק ברך וירך בשלב טרום הניתוח

המידע הרפואי של המטופל משוקלל אל תוך כלל השיקולים בשלבי טרום הניתוח. באופן כללי, ככל שמצבו הרפואי של המנותח טוב יותר, כך יפחתו הסיכויים לסיבוכים, ולהפך. 
יש מצבים שבהם מנתחים יידרשו מהמנותח לערוך בדיקות נוספות אצל מומחים; כמו, נירולוג, המטולוג, קרדיולוג, ראומטולוג ועוד, וזאת במטרה לקבל את חוות דעתם והמלצותיהם, ולהשלים את תמונת המצב הבריאותית של המועמד לניתוח.

הנסיבות שדורשות בירור נוסף יכולות להיות מחלות רקע, למשל; מחלות לב וכלי דם, לחץ דם גבוה, מחלות ריאה ודרכי נשימה, מחלות נירולוגיות, סוכרת קשה ועוד.

דוקטור בנימין בנדר, אורטופד מנתח מומחה ירכיים וברכיים, מסביר, שברוב המקרים של חולי אסטמה (קצרת), יתבקשו המטופלים להתייעץ עם רופא ריאות, כיוון שלעיתים יעלה צורך לבצע אינהלציות לפני הניתוח ולאחריו. מנותחים אשר סובלים מבעיות לב יתבקשו להציג אישור מהקרדיולוג המטפל, שתכלול הנחיה לגבי מועד הפסקת השימוש במדללי, ולצד זה האם יש צורך בטיפול חלופי.

תמונת מצב - סיבוכים בהחלפת מפרקים

שיעור הזיהומים לאחר ניתוח להחלפת מפרקים נע בטווח שבין 1% ועד ל־3%. לעומת זאת, בניתוח חוזר מדובר על שיעור של עד ל־9%.
קיימים שני סוגי זיהומים שעלולים להופיע לאחר הניתוח. הראשון הוא זיהום שטחי; והשני – עמוק.
חשוב לדעת שהזיהום השטחי חולף בדרך כלל תוך מספר ימים, אינו דורש התערבות כלשהי, ואינו מסכן את מפרק הברך או הירך. 

לעומת זאת, זיהום עמוק דורש בדיקה רפואית, וברוב המקרים יידרש לנתח את המטופלים, כאשר מדובר בשני ניתוחים. הניתוח הראשון ייערך לצורך הוצאת מפרק הירך או הברך, כלומר 'הוצאת המזהם', והכנסת מפרק זמני. באותו ניתוח יעשה תהליך של דגימת תרביות, כשהמטרה היא לבודד את החיידק. לאחר הניתוח הראשון, יירשם למנותח טיפול אנטיביוטי, לרוב תוך ורידי, ויעשה מעקב עד להעלמות מוחלטת של הזיהום.
הניתוח השני יעשה לצורך החלפה קבועה של מפרק הירך או הברך.

חשוב לציין שניתן למנוע מראש את הזיהומים. לשם כך חשוב מאוד לערוך את כל הבדיקות הנדרשות לפני הניתוח, כולל תרבית אף ותרבית שתן.
אם לפני הניתוח נשקפת מהבדיקות צמיחה של חיידק באף, יתבקש המטופל למרוח משחה בכל נחיר במשך מספר ימים. טיפול זה יימשך גם לאחר הניתוח ועד להוצאת התפרים.
תסמין של צמיחת חיידק בשתן יטופל באנטיביוטיקה מתאימה. יומיים לפני הניתוח יש לרחוץ את הגוף בתדירות של פעמיים ביום, מכף רגל ועד ראש, בסבון חיטוי מיוחד. כמו כן, בעת הניתוח ומקביל להזרקת חומר ההרדמה, יוסיף המרדים אנטיביוטיקה לווריד. אנטיביוטיקה נוספת תוזרק לוורידן של המטופל במחלקה לאחר הניתוח.
חשוב מאוד! הטיפול בפצע הניתוח יעשה על בסיס ההנחיה הכתובה בסיכום הרפואי האישי, כולל רחצה של הפצע וחיטויו, ונטילת אנטיביוטיקה מניעתית.

הסיבוכים מעטים יחסית, וחשוב להתייחס אליהם בפרופורציה הנכונה. מצד שני חשוב שמידע זה יהיה פרוש בפניכם בצורה מלאה.

הסכנה לפגיעה בכלי הדם נפוצה ביותר בקרב אנשים שסובלים מבעיות בכלי הדם. לדוגמה, אנשים שסובלים מטרשת עורקים, חשופים יותר להיווצרות קריש דם ולמצב של סתימה בעורק במהלך הניתוח. מצבים אלה עשויים להתרחש בעקבות קריש בדם או על־ידי רובד טרשתי.

במהלך הניתוח עלולים להיפגע כלי הדם או עצבים באופן שטחי או עמוק. דימום שטחי שמופיע במהלך הניתוח, ייצרב באמצעות מכשיר דיאתרמיה מיוחד.
חשוב לציין, שההכנה לקראת הניתוח מחייבת בדיקה של כלי הדם בידי קרדיולוג, וזאת במטרה להפחית את החשיפה לסיבוכים.

במקרים רבים בניתוחי החלפת מפרק ברך וכן בניתוח להחלפת מפרק ירך קיימת תחושה מעומעמת באזור החיצוני של הצלקת, וזאת עקב החתך שנעשה לצורך הניתוח. 
לרוב תחושה זו אינה מלווה בהפרעה מהותית שפוגעת בתפקוד הכללי. אולם עצבים אחרים, כמו; העצב הפמורלי, הפרוניאלי והעצב הסיכאטי הם עצבים ראשיים בגוף, ומתיחה או הזזה שלהם, בייחוד בניתוחים חוזרים או בניתוחים שבהם נדרשת הארכה של הגפה מעל ל־3 ס"מ, עלולה לגרום לשינוי בתפקוד העצבים, ולהשפיע על תפקוד הרגל. בניתוחים חוזרים הרקמה היא צלקתית יותר ופחות גמישה לניוד, ובכך גם נוטה יותר למתיחה של העצבים. 

יש להדגיש שהרוב הניכר של פגיעות עצביות הן כאלה שחולפות באופן ספונטני.

יציבות של המפרק תלויה בעצמות, ובמידה רבה מאוד ברקמה שעוטפת אותה; כלומר, גידים ושרירים. דלדול של השרירים עקב שחיקה מתקדמת וחוסר יכולת לעשות בהם שימוש; מתיחה של גידים עקב עיוות של המפרק (לדוגמה, ציר ואלגוס יתר) – הם גורמי סיכון שעלולים להוביל לחוסר יציבות של המפרק וכן למצב של פריקות המפרק. על מנת להימנע ממצבים אלה, יש הכרח לחזק את השרירים.

סיבה נוספת שעשויה להשפיע על סיבוכים בהחלפת מפרק ברך או ירך, היא שבר של העצמות. התופעה הזו עלולה להתרחש בהתבסס על איכות העצם המנותחת. כמו כן, שבר עשוי להופיע לאחר הניתוח, בעקבות מעידה או כתוצאה מבלות של המפרק.

סיבוך נוסף יכול להופיע לאחר הניתוח, ולבוא לידי ביטוי כהפרש באורכן של הרגליים. חשוב לדעת, שתופעה זו יכולה להופיע כהפרש מדומה, וזאת עקב הטיית האגן או עקמת גבית. לצד זה יכול להתגלות שמדובר בהפרש אמיתי. לרוב יסתכם ההפרש במרווח של עד 2 ס"מ, כשהתסמין אינו דורש טיפול.

מצב זה קשור לרוב למצבם של השרירים בשלבים המוקדמים – לפני הניתוח. לשרירים מנוונים, עקב היעדר שימוש או שחיקה של מפרקי הברך או הירך, יידרש זמן רב יותר על מנת להשתקם.

החלפת מפרק ברך והחלפת מפרק ירך מאופיינים בשיעורי הצלחה גבוהים. לרוב בעקבות הניתוח יחול שיפור משמעותי בתחושת הכאב ובתפקודו של המפרק.
אולם, לא תמיד מדובר בשיפור שנטול מכאבים כלל, וגם אין המשמעות שיושגו טווחי תנועה מלאים.
עד כ־20% מניתוחי החלפת מפרק ברך ועד כ־10% מניתוחי החלפת מפרק ירך (במקרה הקיצון בחלק מהמקרים) – מופיעים כאבים כרוניים כלשהם גם לאחר הניתוח. חלק מהסיבות לכאב הן כתוצאה מהקרנה של כאבים מהגב או מתסמונות כאב (כדוגמת שינויים בעצבים – נוירופטיה, פולינוופטיה, פיברומיאלגיה ועוד); וחלקם ללא סיבה ברורה. 

מצב נפשי משפיע מאוד על התחושה ועל פירוש הכאבים. לדוגמה, אנשים שסובלים מדיכאון צפויים לחוות כאבים רבים יותר, ונוטים לפתח כאבים כרוניים.
כאבי גב עלולים להקרין למפרק הירך או הברך, אל חלק מהרגל או לכל אורך הרגל ועד לכף הרגל, ואפילו להקרין לאזור המפשעה. כאבי גב אינם חייבים להופיע ככאבי גב מובהקים, אלא עשויים להופיע בצורה של כאב מוקרן – ובשפה המקצועית – רדיקולופטיה, שפירושה הקרנה של הכאב מהגב לרגל (עשויה להופיע ללא כל כאב שנובע מהגב). כאבי גב מוקרנים עשויים ליצור תחושה של כבדות ברגליים. עקב קושי בתפקוד השרירים והתכווצויות של השרירים עשוי להיווצר מצב של קושי בהליכה.

אחת התופעות שקיים קושי לצפות היא פקקת ורידים עמוקה. תופעת פקקת הוורידים נוצרת בעקבות האטה של זרימת הדם באזור הרגליים, כשהסכנה היא שקריש דם עשוי לעצור את זרימת הדם אל הריאות, ולגרום לסיבוך נשימה.

הטיפול המניעתי למצב זה הוא נטילת מדללי דם ומשפרי זרימה, שיינתנו למנותח סביב מועד הניתוח. על מנת להפחית סיבוכים מסוג זה, חשוב מאוד לקום מהמיטה ביום הניתוח. כמו כן, חשוב להשתמש באגדים אלסטיים ובתרופות לדילול דם. כמו כן, מכשיר מתנפח מיוחד אשר מורכב על השוקיים לאחר הניתוח, מפחית את שיעור הסיבוכים.

מערכת הלימפה שייכת למערכת כלי הדם, ותפקידה לנקז את הנוזלים והחלבונים. בעקבות הניתוח עלולה להיווצר נפיחות למפתית, אשר תגרום למתיחת העור ולכאבים. הטיפול בתופעה נעשה באמצעות חבישה אלסטית לאורך הרגל, וכן עיסוי למפתי שמתבצע במסגרת טיפול פיזיותרפיה.

תופעות לוואי שאינן מוגדרות כסיבוך, בעקבות ניתוחי החלפת מפרק ברך או ירך

חשוב לזכור שכל ניתוח, באשר הוא, דורש תקופת החלמה טבעית של הגוף; וכל מנותח יזכה להנחיות רפואיות שמותאמות לו באופן אישי לאחר הניתוח.
עם זאת בתקופת ההחלמה יש גם מספר תופעות שאינן מעידות על סיבוך. להלן מספר דוגמאות.

לאחר הניתוח ייתכן ותחושו בתופעה של קושי במתן שתן. לא מדובר בסיבוך, אלא בתופעת לוואי מוכרת אשר נובעת מההרדמה. למעשה תופעה זו אינה אופיינת באופן בלעדי לניתוחי החלפת מפרק ירך או ברך, אלא קשורה לכל ניתוח שמתקיים בו תהליך של הרדמה. ייתכן שתחושו בתופעה של יובש בפה, זאת בעקבות נטילת תרופות מסוימות. כמו כן, תיתכן תופעה של עצירות, עקב נטילת תרופות מסוימות וכתוצר של היעדר תנועה של הגוף. 

כאמור, לאחר הניתוח להחלפת ירך או ברך צפויים להופיע כאבים, וסביר להניח שהמנתח יציע לכם תרופות לשיכוכם. אחת מתופעות הלוואי של התרופות לשיכוך הכאב היא האטה בקצב פעילות המעי, שתבוא לידי ביטוי בעצירות. שוב, אין מדובר בסיבוך, אלא בתופעת לוואי.

מאמר זה מתמצת, אך אינו כולל את כלל תופעות הלוואי או הסיבוכים האפשריים. לכן חשוב להישאר תחת מעקב רפואי לאחר הניתוח, ולהקפיד לבצע את ההמלצות הרפואיות.

לקוחות ממליצים על ד"ר בנדר, אורטופד מומחה ברכיים וירכיים:

תמונה של ד"ר בנימין בנדר
ד"ר בנימין בנדר

ד"ר בנימין בנדר הוא אורטופד מומחה ברכיים ומפרקי ירך, שימש כעורך הראשי לספר בינלאומי שעוסק בהחלפת מפרק ירך וידוע כמי שצבר את מירב הניסיון בהחלפות ברכיים. הוא החל את דרכו עוד בשירותי הצבאי כאשר שירת בחובש קרבי. לאחר סיום השירות, החל את לימודי הרפואה וסיים את הלימודים כמצטיין דיקן והקדים את שאר הסטודנטים בסיום הלימודים. בשנת 2007, ד"ר בנימין בנדר סיים את התמתחותו והוכר רשמית כאורטופד מומחה. בזמן הזה, ד"ר בנימין בנדרפרסם עבודות אקדמיות לספרות הרפואית וזכה בהכרה מההסתדרות הרפואית בישראל. את הידע הרב שיש לו, חולק ד"ר בנימין בנדר בכנסים בינלאומיים ומתראיין לתוכניות טלוויזיה בארץ ובעולם.

ניווט מהיר בחזרה:

לקביעת תור התקשרו

או השאירו פרטים

סיבוכים בהחלפת מפרק בברך או ירך

שירות 24/7 בטלפון ובוואטסאפ